Poniedziałek, 31 styczeń 2022, 14:18
Rozgrzany olej rzepakowy, robi się coraz ciekawiej. Jest zagwozdka, nie powiem.
Poniedziałek, 31 styczeń 2022, 14:18
Rozgrzany olej rzepakowy, robi się coraz ciekawiej. Jest zagwozdka, nie powiem.
Poniedziałek, 31 styczeń 2022, 14:32
Poniedziałek, 31 styczeń 2022, 14:37
(Poniedziałek, 31 styczeń 2022, 14:14)edek91 napisał(a): Można prosić coś więcej?Całkiem poważnie - to wcierka z soku z surowej cebuli. Ponieważ śmierdzi i trzeba to przygotować, więc raczej nie jest popularne. Ale są powszechnie dostępne żele / maski z cebuli, owszem. Co do siwienia, to podobno siarczany, czy coś tam z cebuli działa przeciw bielactwu, tylko po aplikacji potrzebne jest naświetlenie UV (np. słońce) - oczywiście ostrożnie, uważać na oczy.
Poniedziałek, 31 styczeń 2022, 15:40
(Poniedziałek, 31 styczeń 2022, 14:37)inves napisał(a): Całkiem poważnie - to wcierka z soku z surowej cebuli. Pozwolę sobie jeszcze dopytać. To pobudza wydzielanie pigmentu? Nie orientujesz się może? Birbant, dziękuję, rozpocząłem podchody do tej damy.
Poniedziałek, 31 styczeń 2022, 21:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wtorek, 1 luty 2022, 07:58 przez inves. Edytowano łącznie: 1)
Tak dokładnie tego nie badałem, bardzo możliwe, że tak.
To jest bardzo stary przepis, może nawet starożytny, który - co ciekawe - został niedawno potwierdzony naukowo. Chodzi o bielactwo skóry, co do siwienia to raczej na zasadzie analogii, i niekoniecznie musi działać...
Niedziela, 6 luty 2022, 22:24
Zjedz jedną całą cebulę to twój pot i ciało będzie wydzielało cebulowy zapach, wtedy będziesz na pewno pachnieć jak cebulka.
Poniedziałek, 7 luty 2022, 12:11
Warto też doprawić czosnkiem. Wtedy wydzielany zapach nie będzie już single note .
Poniedziałek, 7 luty 2022, 12:38
Oczywiście pamiętacie, Panowie, że piszemy o cebuli smażonej.
Poniedziałek, 7 luty 2022, 12:44
Naturalnie, smażona, średnio zeszklona.
Poniedziałek, 7 luty 2022, 20:04
Hej, dzięki za radę, ale Panowie wyżej mówią chodzi o zeszkloną, smażoną.
Teoretycznie mógłbym i siebie po kawałku podsmażać, ale coś (zupełnie nie wiem co) mnie przed tym powstrzymuje. Czosnek jest w moim odczuciu dużo ostrzejszy i jego wolałbym uniknąć. Pozwolę sobie nieśmiało przypomnieć, że rozgrzany, a nawet lekko palony olej prosto z patelni też mile widziany. To znaczy zapach taki. |
|