Poniedziałek, 22 sierpień 2011, 11:48
Jaśmin
Właśnie zainteresował mnie ten składnik, postanowiłem zobaczyć co i jak.
Do rodzaju jaśmin należy około 200 gatunków pnączy i niskich krzewów. Przeważają jednak zdecydowanie w tym rodzaju rośliny będące pnączami. Pnącze mają długość przeważnie kilku metrów. Pochodzą z ciepłych i gorących obszarów Afryki, Azji i Australii. Budowa liści zależy od gatunku. Liście są pojedyncze lub pierzasto złożone. Kwiaty jaśminów są drobne (około 2,5 cm średnicy), ale liczne, o słodkiej woni. Kwiaty są białe, żółte lub różowe, zebrane po kilka lub kilkanaście. Owoce to drobne jagody (w uprawie doniczkowej się nie zawiązują)
Trudno mi szczerze mówiąc skojarzyć jak pachnie jaśmin. Co sadzicie o tym zapachu? Podobno częściej spotykany w perfumach kobiecych niż w męskich. Wedle tego co podają producenci jaśmin jest między innymi w:
-Creed Aventus -serce
-Creed Tabarome -serce
-Creed Royal English Leather -serce
-Creed Virgin Island Water -serce +irys
-Bond no.9 Silver Factory -serce +irys
-Bond no.9 Bleecker Street -serce
-Bond no.9 eau de New York -serce
-Clive Christian No.1 for Men Perfume -serce +irys
-Clive Christian X for Men -serce +irys
-Amouage Gold Men -serce +irys
-Amouage Reflection Men -serce +irys
-Gucci by Gucci pour homme -serce
-Micallef Gaiac -serce
-By Kilian Love don't be shy -serce +irys
-Chanel Allure pour homme -serce
-Armani Aqua di Gio -głowa
-Mugler A*men -serce
-Dior Fahrenheit -serce
-Penhaligon's Hammam Bouquet -baza
-Davidoff Cool Water -serce
-Parfum d'Empire Cuir Ottoman -serce +irys
-Olivier Durbano Jade -serce +irys
-Olivier Durbano Amethyste -serce +irys
-Chanel no.5 -serce +irys
-Chanel Chance -serce
-Amouage Gold Women -serce +irys
-Clive Christian X for Women -serce +irys
-Mugler Angel -serce
Co ciekawe gdy analizowałem występowanie jaśminu, okazało się że prawie we wszystkich zapachach w jakich występuje, jest w nutach serca (zaznaczyłem to powyżej). Bardzo często też w nutach serca pojawia się w połączeniu z irysem.
Według mnie to bardzo ciekawe że tak wiele różnych perfum ma jaśmin i zawsze umieszczany jest on w sercu.
Oczywiście skupiłem się tu na męskich i unisexowych perfumach znanych na forum, jednak wśród damskich perfum tendencja jest podobna.
Potraficie wyczuć jaśmin w perfumach? Czy jaśmin to typowo kobiecy zapach? Do czego byście go porównali?
Właśnie zainteresował mnie ten składnik, postanowiłem zobaczyć co i jak.
Do rodzaju jaśmin należy około 200 gatunków pnączy i niskich krzewów. Przeważają jednak zdecydowanie w tym rodzaju rośliny będące pnączami. Pnącze mają długość przeważnie kilku metrów. Pochodzą z ciepłych i gorących obszarów Afryki, Azji i Australii. Budowa liści zależy od gatunku. Liście są pojedyncze lub pierzasto złożone. Kwiaty jaśminów są drobne (około 2,5 cm średnicy), ale liczne, o słodkiej woni. Kwiaty są białe, żółte lub różowe, zebrane po kilka lub kilkanaście. Owoce to drobne jagody (w uprawie doniczkowej się nie zawiązują)
Trudno mi szczerze mówiąc skojarzyć jak pachnie jaśmin. Co sadzicie o tym zapachu? Podobno częściej spotykany w perfumach kobiecych niż w męskich. Wedle tego co podają producenci jaśmin jest między innymi w:
-Creed Aventus -serce
-Creed Tabarome -serce
-Creed Royal English Leather -serce
-Creed Virgin Island Water -serce +irys
-Bond no.9 Silver Factory -serce +irys
-Bond no.9 Bleecker Street -serce
-Bond no.9 eau de New York -serce
-Clive Christian No.1 for Men Perfume -serce +irys
-Clive Christian X for Men -serce +irys
-Amouage Gold Men -serce +irys
-Amouage Reflection Men -serce +irys
-Gucci by Gucci pour homme -serce
-Micallef Gaiac -serce
-By Kilian Love don't be shy -serce +irys
-Chanel Allure pour homme -serce
-Armani Aqua di Gio -głowa
-Mugler A*men -serce
-Dior Fahrenheit -serce
-Penhaligon's Hammam Bouquet -baza
-Davidoff Cool Water -serce
-Parfum d'Empire Cuir Ottoman -serce +irys
-Olivier Durbano Jade -serce +irys
-Olivier Durbano Amethyste -serce +irys
-Chanel no.5 -serce +irys
-Chanel Chance -serce
-Amouage Gold Women -serce +irys
-Clive Christian X for Women -serce +irys
-Mugler Angel -serce
Co ciekawe gdy analizowałem występowanie jaśminu, okazało się że prawie we wszystkich zapachach w jakich występuje, jest w nutach serca (zaznaczyłem to powyżej). Bardzo często też w nutach serca pojawia się w połączeniu z irysem.
Według mnie to bardzo ciekawe że tak wiele różnych perfum ma jaśmin i zawsze umieszczany jest on w sercu.
Oczywiście skupiłem się tu na męskich i unisexowych perfumach znanych na forum, jednak wśród damskich perfum tendencja jest podobna.
Potraficie wyczuć jaśmin w perfumach? Czy jaśmin to typowo kobiecy zapach? Do czego byście go porównali?