Poniedziałek, 22 sierpień 2011, 14:39
aleksander napisał(a):Bendigo napisał(a):Raz skusiłem się na ketchup z Włocławka - coś obrzydliwego, nigdy więcej.
Nigdy takiego nie widziałem na półkach sklepowych.
Poniedziałek, 22 sierpień 2011, 14:39
aleksander napisał(a):Bendigo napisał(a):Raz skusiłem się na ketchup z Włocławka - coś obrzydliwego, nigdy więcej.
Poniedziałek, 22 sierpień 2011, 14:48
Pierwszy raz. Teraz. Dziekuje.
Poniedziałek, 22 sierpień 2011, 14:48
swoją drogą dlaczego używamy obcej i niegramatycznej formy ketchup? nie można przejść na keczap? keczup?
ketchup brzmi jak przysłowiowe "talk show z dealerem cdrom'ów"
hito wa mikake ni yoranu mono...
http://www.fragrantica.com/member/40210/ http://perfumomania.wordpress.com/
Poniedziałek, 22 sierpień 2011, 14:48
Właśnie jak ktoś mi mówi, nie perfuma tylko perfumy, bo to niepoprawnie to go odsyłam do ketchupu
Poniedziałek, 22 sierpień 2011, 14:49
he he , chcesz odmienić ketchup przez przypadki?
mi to po prostu nienaturalnie brzmi. musztarda do musztarda a majonez to majonez. czy przez ładne już dziesięciolecia na polskim stole ta forma nie mogła również doczekać się spolszczonego odpowiednika?
hito wa mikake ni yoranu mono...
http://www.fragrantica.com/member/40210/ http://perfumomania.wordpress.com/
Poniedziałek, 26 wrzesień 2011, 15:26
ketchup: łagodny, Heinz (Ajvar też bardzo lubie - a Lutenicę jeszcze bardziej - ale to nie katchup; czesto zamiast ketchupu wybieram... najzwyklejszy koncentrat pomidorowy)
musztarda: Dijon, Kamis albo Angielska, Develay (obie bardzo polecam) majonez: Dekoracyjny, Winiary (i żaden inny) ps. a dla amatorów duszonej, goracej porcji mieska - wołowiny czy indyka - takiej z rosołu na przykład, polecam wypróbować mieszankę: musztarda pikantna (ja polecam Sarepską) + dżem z czarnej porzeczki w proporcji pół na pół; bardzo ciekawe doświadczenie smakowe do kiełbasy z wody mi nie pasuje, ale do mieska o yessaa!
--------------------------------------------------------------------
nic się nie zmieniło, wszystko jest jak było, niebo tak wysoko znów
Poniedziałek, 26 wrzesień 2011, 16:30
Niesamowite, jak podobny w kulinariach mają Polacy gust.
Oto moje typy: majonez- Winiary klasyczny (czasami zwykły, czasami light), Kielecki (używam do sałatek - jest rzadki, co jest jego jedyną wadą) musztarda- sarepska Roleski, ketchup - nie jadam, a jak jadam u rodziców to Kotlin
Środa, 28 wrzesień 2011, 16:22
Ketchup; Hellmans pikantny
Musztarda; Roleski chrzanowa Majonez; nie lubię, nie jadam.
Piątek, 30 wrzesień 2011, 19:19
Z tej całej trójcy uwielbiam... chrzan
A jeśli już, to tylko ketchup Pudliszki z dużą zawartością pomidorów
Bentley inaczej niż w motoryzacji, zaskakuje mnie pozytywnie nie tylko jakością, ale też ceną
Czwartek, 5 styczeń 2012, 12:15
Tak jak kiedyś uwielbiałem ketchup mc donalds'a teraz patrzeć na niego nie mogę, przesadzili z oszczędnością i walą na potęgę octu :/ no i Hellmann's zyskał w moich oczach.
http://p.alejka.pl/i2/p_new/19/03/ketch ... 0g_0_b.jpg
Czwartek, 5 styczeń 2012, 12:18
Lubię keczup kotlin i majonez hellmann's. Chyba tyle w temacie :-)
Czwartek, 5 styczeń 2012, 12:19
W sklepie pojawił mi się wielki znak zapytania czy ten o którym piszesz czy hele... ale był tylko z bazylia i czosnkiem
Czwartek, 5 styczeń 2012, 12:21
Tylko sir Włocławek pikantny; wydaje mnie się, że najczęściej jest spotykany w Kujawsko-Pomorskim, dlatego ktoś może nie znać, mimo że chyba ma dystrybucję na całą Polskę.
Czwartek, 5 styczeń 2012, 12:26
Swojego czasu kupowałem bo to polskie, staram się na tyle ile mogę... ale niestety zbrzydł mi.
Czwartek, 5 styczeń 2012, 12:51
Ja przyzwyczaiłem się do niemieckiego wynalazku w postaci Curry Ketchup. Nasi rodzimi producenci jeszcze tego nie oferują więc zaopatruję się na giełdach. Próbowałem eksperymenty w rodzaju - dosyp Curry do Pudliszek, ale to jednak nie ten smak.
Luksus dla mnie - piękna kobieta u boku, perfumy i dobre espresso
Opium dla mas - blog o męskich perfumach Fragrantica PL - mój profil
Czwartek, 5 styczeń 2012, 15:30
domurst napisał(a):Ja przyzwyczaiłem się do niemieckiego wynalazku w postaci Curry Ketchup. Nasi rodzimi producenci jeszcze tego nie oferują więc zaopatruję się na giełdach. Próbowałem eksperymenty w rodzaju - dosyp Curry do Pudliszek, ale to jednak nie ten smak.Moje młode właśnie toto rąbie.( takie wysokie okrągłe,, butle ?'') Ja nie znoszę ketchupu a ten nawet nawet zjadliwy jest. Ja jak trafię dobry chrzan , to jem nie szynkę z chrzanem tylko chrzan z szynką.
Pozostań w pokoju a ruchy miej roztropne , aby uderzając się w łokieć nie trafić w to miejsce które czyni prąd.
Mam ciało osiemnastolatki.( Trzymam je w tapczanie).
Czwartek, 5 styczeń 2012, 15:47
w kategorii ketchup u mnie wygrywa Heinz, nie tak dawno wymieniłbym jeszcze McD ale mam na stanie i zmieniłem zdanie
majonez to różne Hellmann'sy musztarda Kamis delikatesowa i sosy musztardowe Winarom (z Lidla)
Czwartek, 5 styczeń 2012, 16:47
hanka napisał(a):domurst napisał(a):Ja przyzwyczaiłem się do niemieckiego wynalazku w postaci Curry Ketchup. Nasi rodzimi producenci jeszcze tego nie oferują więc zaopatruję się na giełdach. Próbowałem eksperymenty w rodzaju - dosyp Curry do Pudliszek, ale to jednak nie ten smak.Moje młode właśnie toto rąbie.( takie wysokie okrągłe,, butle ?'') Ja nie znoszę ketchupu a ten nawet nawet zjadliwy jest. Ja jak trafię dobry chrzan , to jem nie szynkę z chrzanem tylko chrzan z szynką. Butelki są różne bo w Rzeszy ma to w ofercie każdy producent - nie jestem przeczulony na punkcie konkretnej marki - biorę to co giełdowy "Żyd" akurat przywiezie
Luksus dla mnie - piękna kobieta u boku, perfumy i dobre espresso
Opium dla mas - blog o męskich perfumach Fragrantica PL - mój profil
Czwartek, 5 styczeń 2012, 18:05
Sorel napisał(a):Tylko sir Włocławek pikantny; wydaje mnie się, że najczęściej jest spotykany w Kujawsko-Pomorskim, dlatego ktoś może nie znać, mimo że chyba ma dystrybucję na całą Polskę.Nie daleko mnie go robią. Ale mi on nie smakuje, może dlatego, ze nie jestem rodowitym włocławianinem. |
|